Videoimalla esiintymistä voit kehittyä nopeasti ja harjoitteleminen on hauskaa!

Esiintymisvalmennuksessa videoiduista esityksistä etsitään ensin puhujan vahvuudet. Vahvuudet liittyvät usein luontaisiin tapoihin puhua, liikkua ja käyttää ääntä. Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa olla esiintymistilanteessa vaikuttava, joten tärkeintä on havaita millaisissa tilanteissa jokaisella olevia vahvuuksia kannattaa hyödyntää ja toisaalta mitä taitoja harjoitella. Jokainen voi olla vaikuttava ja vapautunut, taitava esiintymistilanteissa muuttamatta omaa persoonaansa. Esiintymisvalmennuksessa on tarkoitus saada persoona ja ammattitaito loistamaan ja samalla varmistaa, että kuulijan on vaivatonta ymmärtää esityksen tärkein sanoma.  

Tämän sivun videossa näet minun luontaiset vahvuudet: positiivinen ja energinen olemus, sanavalmius, ilmeikkyys ja rohkeus vahvistaa puhetta käsillä. Huomaat myös, että takeltelen hivenen sanoissani ja silmät kohdistuvat aika ajoin pois kamerasta ja  olisin voinut vielä tiivistää sanomaani sekä pitää hivenen enemmän taukoja. Kokonaisuutta katsellessani tulin kuitenkin siihen tulokseen, että juuri nuo inhimilliset takeltelut antavat katsojalle rehellisen kuvan minusta valmentajana. Videossa on yllin kyllin neuvoja, joita pohtimalla ja käytännössä harjoittelemalla kuka vaan voi kehittyä esiintyjänä! Puheliaana ja huumoria viljelevänä savolaisena minun on aina kiinnitettävä huomiota asioiden selkeästi ilmaisemiseen ja asiakokonaisuuksien tiivistämiseen. Tässä videossa onnistuin mielestäni hyvin kiteyttämään ja kertaamaan pointtini. Olen harjoitellut hidastamaan puhettani aktivoimalla suutani, tässä videossa puheen tempo on mielestäni sopiva, eli en stressaa kuulijoita kiireisellä puhetyylillä. Muistutan joka kerta esiintymistilanteessa itseäni taukojen tarpeellisuudesta – pidinköhän nyt puhuessani lainkaan taukoja?

 

Tiedätkö mitkä ovat sinun vahvuutesi esiintymistilanteissa? 

Halutessasi kehittyä missä tahansa sinun kannattaa ensin tehdä lähtötasotesti. Esimerkiksi kun haluat kehittyä uimarina tai juoksijana kokeilet tietenkin aluksi mikä on kuntosi ennen valmennusta. Valmentaja pystyy lajikohtaisilla testeillä kartoittamaan mitkä ovat tekniset valmiutesi ja sitten niiden perusteella rakentamaan sinulle yksilöllisen treeniohjelman. Halutessasi nyt kehittää esiintymisen taitoasi, voit tehdä lähtötasoanalyysin itsenäisesti vastaamalla näihin alla oleviin kysymyksiin. 

Kaikista hyödyllisintä kehittymisen kannalta olisi jos voit pohtia listattuja asioita katselemalla aikaisemmin videoitua esitystäsi.

  • Olemukseni esiintyessä on energinen / rauhallinen / rento / hermostunut …
  • ryhtini on hyvä / hartiani ovat lysyssä / muita huomioita asennosta …
  • käteni ovat avoinna ja liikkuvat luonnollisesti puheen mukaan / kiinni toisissaan / taskuissa / tietokoneessa / rytmittävät puhetta / huitominen häiritsee / kuvitan puheessa olevia asioita käsillä …
  • istun puhuessani / seison esiintyessäni yhdessä kohti / liikun aika ajoin tilassa / ravaan esityksen edessä paljon …
  • puheeni tempo on nopea / kiireinen / hidas / unettava / vaihteleva … 
  • puheessani on taukoja / täytesanoja / vieraskielisiä ammattitermejä / lyhenteitä …
  • äänensävyni on vahva / epävarma / tasainen / värikäs / tasapaksu / pirskahteleva …
  • minulla on ilmeitä tosi paljon / aivan valtavasti / liian vähän / ei lainkaan …
  • olen aiheestani innostunut / vaikutan puhuessani tylsistyneeltä / mitähän mietin puhuessani …
  • esitysmateriaalini helpottaa minua esiintyessä / hyödynnän dioja havainnollistaessani aihetta kuulijoille / luen esitysmateriaaliani / esitysmateriaalini on liian hankala lukea esiintyessäni / unohdin esitysmateriaalin hyödyntämisen…  

Analysoituasi listan avulla kuinka toimit esiintymistilanteessa, pohdi miten haluaisit kehittyä? Millaiset esiintyjät ovat sinun mielestäsi vaikuttavia? Tärkeimmät vaikuttamisen tekniikat, joita toivoisin kaikkien opettelevan löydät sivun yläosan videosta sekä kirjastani Nyt on sinun vuorosi loistaa – Esiintymisen kielen opas, lisätietoja löydät verkkokaupastani klikkaa >   

 

Harjoittele videoinnin avulla 

Mieti aihe, josta pidät itsellesi 1,5–2 minuutin mittaisen spontaanin esityksen. Videoi esitys puhelimellasi. Määritä harjoituksen tavoite, eli mitä asiaa tai fyysistä muutosta harjoittelet. Tällä sivulta löytyvästä videostani löydät harjoiteltavia tekniikoita. Valitse kerrallaan 1–2 tavoitetta, joita harjoittelet. Katso videolta, onnistuitko juuri näissä tavoitteissasi, ja merkitse onnistuminen. Toista harjoituksia, ja valitse aina 1–2 uutta asiaa, joita kokeilet, harjoittelet ja arvioit. Katso itseäsi lempein silmin, ja anna itsellesi myönteistä palautetta, kun näet pienenkin onnistumisen.

Haluatko opiskella lisää?

OPI VAIKUTTAJAKSI -lähivalmennuksessa autan juuri sinua ottamaan haltuun vaikuttavan esiintymisen keskeiset tehokeinot sekä valmistamaan inspiroivan PowerPoint-esityksen.

Kyse on lopulta hyvin arkisista ja helpoista asioista, kun vain tiedät, miten kannattaa
a) valmistautua
b) rakentaa esitysaineisto ja
c) hyödyntää sanatonta viestintää ja kehonkieltä esiintymistilanteessa.

Intensiivisessä lähivalmennuksessa saat kahden päivän tehokuurin vaikuttamisen opeista. Pääset opiskelemaan vaikuttavaksi esiintyjäksi innostavassa pienryhmässä inspiroivassa ympäristössä. Valmennusryhmässä on maksimissaan 8 osallistujaa. Pienessä ryhmässä saat paljon henkilökohtaista ohjausta ja voit harjoitella omia taitojasi kannustavassa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä.

Intensiivivalmennus on voimauttava ja erinomaisesti esiintymisen esteitä murtava kokemus. Lupaan, että käytännöllisillä opeillani sinusta tulee entistä varmempi vaikuttaja!

Tutustu valmennuksen sisältöön ja päivämääriin verkkokaupastani klikkaa >

Kiitos esiintymisvalmennuksesta, joka todella kolahti. Sain ottaa koulutuksen opit käyttöön pian koulutuksen jälkeen – ja ne todella toimi. Muutos oli mullistava. Olen esiintynyt ja kouluttanut työurani aikana paljon, mutta nyt esiintymiseen tuli mukaan ilo ja virta. Maaginen kaava toimii esityksessä!
Sain koulutuksesta paljon sellaista mitä en edes osannut odottaa. Niinalla on taito luoda ryhmään tunnelma, jonka avulla tapahtuu asioita. Ihmiset uskaltavat tarkastella omaa tilannettaan rohkeasti ja kokonaisvaltaisesti. Ilmapiriin ja taitavan ohjauksen myötä, moni löytää kipukohtia, jotka ovat estäneet vapaan, hyvän esiintymisen.
Mikään ei ole enää ennallaan – Niin kuin Niina lupasi. Huomasin esiintyväni koulutuksen jälkeen itsevarmasti, läsnäolevasti ja innostuneesti. Koska luotin koulutuksesta saamiini ohjeisiin. Harjoitukset olivat koulutuksessa hyviä ja konkreettisia, ja niistä jäi muistijälki, joka kantaa esiintymisissä.
Sitä paitsi koulutuspäivät oli hauskat – se ei todellakaan ole itsestäänselvyys kun koulutuksiin lähtee. Niina laittaa itsensä ja persoonansa peliin ja tuo sillä meille osallistujille unohtumattomia kokemuksia.

Vilpittömästi suosittelen koulutusta kaikille, jotka haluavat tulla vaikuttaviksi esiintyjiksi.

Minna Pitkäniemi

Hankesuunnittelija, Hengitysliitto