Sanaton vaikuttaminen on osa ammattitaitoa

Unelmien työyhteisö svengaa kuin ammattilaisista koostuva jazz-orkesteri. Jokainen luo instrumentillaan oman pikantin lisän yhteiseen sointiin ja rumpalin huoleksi jää yhteinen tempo.

Arkisessa työssä sinä olet soitin. Soit ympäristöösi jatkuvasti erilaisia sointuja sanoin ja sanattomasti. Etenkin hiljaiset sanattomat viestit vaikuttavat usein tiedostamattamme tilanteiden kehittymiseen.

Seurattuani tuhansien suomalaisten kehonkieltä ja sanatonta viestintää esiintymis- ja työyhteisön ilmapiiriä kehittävissä valmennuksissani olen ollut ihmeissäni kolmesta asiasta:

1.Suomalaiset ovat vaikuttamistilanteissa hyvin ilmeettömiä.

2.Rohkeus oman mielipiteen kertomiseen julkisesti puuttuu.

3.Kameroiden eteen joutumista karttavat lähes kaikki.

Miten nämä kolme asiaa liittyvät sinuun ja työyhteisösi svengiin?

Arki on täynnä erilaisia vaikuttamistilanteita. Orkesterit vaihtuvat, mutta oma sointimme on AINA vastuullamme. Kehonkieli, etenkin katse, ilmeet ja eleet luovat pohjan vuorovaikutukselle, sanoillemme ja ammattitaitomme tunnistamiselle.

Jos sanat ja sanaton viesti on ristiriidassa syntyy helposti väärinymmärrystä ja epävarmuutta. Kokeilepa kertoa happamalla naamalla työkaverillesi olevasi todella onnellinen ja iloinen. Tai ilahduta puolisoasi vihaisella äänensävyllä ja tiukalla katseella kertomalla rakastavasi häntä palavasti.

Yleisönsä vakuuttavat puhujat, viihdemaailman tähdet ja työpaikan motivoijat ovat ilmeikkäitä. He liikkuvat luontevasti, äänessä on sävyjä ja he ovat aidosti, vahvasti jotain mieltä. He ovat asialleen omistautuneita, innostuneita sekä myönteisiä. Heitä kuunnellessa syntyy tunnereaktio joka parhaimmillaan johtaa toiminnan, asenteen tai mielipiteen muutokseen. Ostamme heidän levynsä tai aloitamme heidän suosittelemansa terveysintoilun. He osaavat luoda kuulijoilleen myönteisen, inspiroivan ilmapiirin ja heitä on helppo lähestyä.

Yhtä vahva vaikutus koetaan myös silloin kun kahvihuoneeseen astelee työhönsä tympääntynyt ja arkeensa pettynyt työkaveri. Yksi negatiivinen sooloilija voi tuhota hyvän orkesterin svengin. Joskus näin tapahtuu vahingossa, mutta toisille molli- ja riitasoinnut jäävät soimaan jatkuvasti.

Kuinka voisit virittää sointisi parhaimmilleen? Kuinka vaikutetaan tietoisesti oikein? Niin että ammatillista sanomaasi olisi inspiroivaa kuunnella.

Ensimmäiseksi sinun tulee tutkia nykyinen viestintävireesi. Katso kuvia joissa olet sivuroolissa, millainen perusilmeesi on? Nauhoita puhelujasi ja kuuntele äänenkäyttöäsi, laita työpöydällesi peili ja katso millaisia ilmeitä käytät puhelun aikana. Mene kameran eteen kuvattavaksi, videoi esityksiäsi ja katso niitä mietiskellen, pyydä viestinnästäsi palautetta työkavereilta ja esimiehiltäsi. Tutki millainen kehonkieli sinulla on kun olet rakkaimpiesi kanssa. Miten käytät keskustellessasi käsiäsi ja miten äänesi soi vapaa-aikana kun kerrot mielipiteistäsi. Oletko samassa vireessä sekä koti- että työestradeilla?

Sitten alkaa ammatillisen viestintäsi virittäminen. Jumppaa aamulla kasvojasi, suutele intohimoisesti iltaisin. Kokeile löytää ainakin 20 erilaista ilmettä ja harjoittele sekä käytä niitä aktiivisesti. Opettele motivoivia lauseita ja pohdi äänenpainotuksen vaikutusta tavallisiin kysymyksiin kuten “mitä sinä teet täällä”. Pysähdy ennen palavereita miettimään mitä mieltä olet käsiteltävistä asioista ja kiteytä sanomasi paperille. Mieti hetki ennen työkaverin ohjeistamista tai kahvitauolle menoa mikä olisi paras tapa luoda myönteinen ilmapiiri.

Soi siis arjessa hyvässä vireessä ja kokonaisvaltaisesti, kuuluvasti, jotta ammattitaitosi tukisi työyhteisösi inspiroivaa svengiä!

Olen kouluttanut yli 17 vuotta erilaisia työyhteisöja ja tiimejä vaikuttamisessa, etenkin esiintymis-, asiakaspalvelu- ja myyntitilanteissa. Työhyvinvointivalmennukset oivalluttavat henkilöstöä mm. siihen miten sanattoman viestinnän ja kehonkielen avulla jokainen voi vaikuttaa osaltaan työilmapiiriin.

 

BLOGI on julkaistu ensimmäisen kerran 2.9.2016
http://www.etera.fi/muutpalvelut/uutishuone#/blog_posts/niina-sainius-sanaton-vaikuttaminen-on-osa-ammattitaitoa-49252