Mikä ihmeen esiintymisen kieli?

– Olen aina luullut olevani huono kielissä, kunnes eräänä päivänä käsitin, että minähän olen kielen opettaja, nauraa esiintymisvalmentaja Niina Sainius.

Oivallus syntyi erään Niinan pitämän luennon jälkeen kohtaamisessa elämäntutkija ja kirjailija Klaus Rahikaisen kanssa. Klaus kertoi esiintyneensä paljon, mutta ei pitänyt esiintymiskoulutuksia tärkeinä. Hänen mielestään esiintyminen tiettyjen oppien mukaisesti muuttuu helposti epäaidoksi. Niina kiisteli asiasta ja perusteli näkemystään.

– Vaikuttavat esiintyjät ovat aitoja. Mutta he näyttävät itsestään sen puolen, joka on oleellisin heidän ammattinsa ja käsiteltävissä olevan aiheen osalta. Esiintyminen ei ole näyttelemistä vaan oleellisen näyttämistä, vaikuttamista oikealla tavalla, tavoitteen mukaisesti, Niina selosti Klausille.

Tässä kohtaa Niinan luo tuli eräs luennon kuulijana ollut 60-vuotias nainen. Hän halusi kertoa oivalluksensa luennosta. Niina kyseli naiselta kysymyksiä, samaan tapaan kuin hän tekee valmennustilanteissakin. Klaus seurasi keskustelua ja tilanteen päätyttyä hän sanoitti ajatuksensa Niinalle.

– Näin, mikä muutos naisessa tapahtui tuossa pienessä hetkessä, ja miten hänen mielikuvansa itsestään esiintyjänä kirkastui. Sydäntäni kosketti naiselle antamasi palaute. Sinä opetat ihmiset puhumaan heidän omalla äänellään, mutta esiintymisen kielellä”, Klaus sanoi.

Klausin mukaan kyse on samasta asiasta kuin kielen oppimisessa. Kun ei vielä osaa englantia, jännittää sen puhumista, mutta kun oppii kielen, pystyy käyttämään sitä ja tulee ymmärretyksi. Klaus oivalsi, että esiintymisen kielen lähtökohta on sama. Ensin esiintymisen kielioppi pitää olla kunnossa. Se on kokonaisuus, johon kuuluvat kehonkieli ja äänenkäyttö. Kun oppii käyttämään esiintymisen kieltä, pystyy kommunikoimaan selkeästi erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.

– Niina, sinä olet esiintymisen kielen opettaja! Klaus huudahti.

Niinan valmennus meni suoraan ytimeen. Se kirkasti omat vahvuuteni esiintyjänä ja erityisesti sen ydinaidouden, josta käsin itseni pitää vuorovaikuttaa unohtamatta tärkeitä yksityiskohtia joilla viestiä paremmin. Yksi parhaimpia kokemuksiani ikinä. Niinalla on kyky nostaa potentiaalisi esiin arvostavalla tavalla.

Makke Leppänen

Senior & Business Coach, Corendo Oy

 

Esiintyminen on opeteltavissa oleva taito

Rahikaisen oivallus on loistava kiteytys siitä, mistä esiintymisen opettelussa on kyse. Vaikuttava esiintyminen on taito, jonka kuka tahansa voi oppia. Se on yksinkertaisia asioita, kehon ja mielen tekniikoita, joita voi harjoitella vähän kerrallaan ja ottaa heti käyttöön. Kun tietää, mitä esiintyessä voi tehdä, koko tilanteesta tulee helppo ja nautittava.

Sainiuksen mielestä esiintyminen on tärkeä työelämätaito ja siksi kansalaistaito, joka pitää olla jokaisen ulottuvilla. Nyt on sinun vuorosi loistaa – Esiintymisen kielen opas -kirjaan on koottu kaikki, mitä tarvitset tehdäksesi esiintymisestä vaivatonta. Esiintymisvalmentaja Niina Sainius auttaa sinua vapauttamaan itsesi esiintymistä jarrutavista lukoista ja nousemaan parhaimpaan loistoosi.

 

Kirjan avulla kaikkien ulottuville

Kirjassa on runsaasti käytännön oppeja esiintymisen kehittämiseksi sekä kaava, jolla pystyt valmistamaan mistä tahansa aiheesta laadukkaan ja vaikuttavan esitysaineiston. Kirjassa Niina vie sinut myös mukaan esiintymisvalmennustilanteisiin sellaisina, kuin ne todellisuudessa ovat. Tutustut kymmeneen erilaiseen kuvitteelliseen hahmoon, joiden kautta paneudutaan erilaisiin esiintymisen pulmiin.

Esiintymisen kielen oppiminen on kohottanut lukuisten ihmisten esiintymistaidot aivan uudelle tasolle, potkaissut työuran on huikeaan nousuun ja muuttanut jopa koko elämää. Kirjassa neljä Niinan esiintymisvalmennuksen käynyttä ihmistä jakaa kokemuksensa. Heidän tarinoidensa kautta oivallat, miten esiintymisvalmennus on ollut silmiä avaava tai jopa elämää mullistava kokemus. Vain kahden päivän valmennus on käynnistänyt muutoksen, jossa ujosta jännittäjästä on tullut vahva vaikuttaja tai tiukasta ja pidättyvästä persoonasta kasvanut itseensä luottava asiantuntija.

 

Niinalla on erinomainen kyky aistia ja havainnoida erilaisia tunnelmia ja ihmisiä, ja ymmärtää niiden vaikutuksia asiakkaan kokemaan palveluun. Loistavasti kootulla seminaarisisällöllä, Niinan vahvalla karismalla ja osuvalla huumorilla täydennetty valmennus teki konkreettisesti todeksi myös yksilöllisen, kunkin omaa persoonaa vahvistavan huikean kasvun erilaisissa ryhmäohjaus- ja myyntitilanteissa. Suosittelen!

Tarja Tuuli-Dammert

Ravintoterapeutti, toimitusjohtaja, TTplus Oy

Kiitos esiintymisvalmennuksesta, joka todella kolahti. Sain ottaa koulutuksen opit käyttöön pian koulutuksen jälkeen – ja ne todella toimi. Muutos oli mullistava.
Olen esiintynyt ja kouluttanut työurani aikana paljon, mutta nyt esiintymiseen tuli mukaan ilo ja virta. Maaginen kaava esityksen valmistamisessa toimii.
Sain koulutuksesta paljon sellaista mitä en edes osannut odottaa.

Niinalla on taito luoda ryhmään tunnelma, jonka avulla tapahtuu asioita. Ihmiset uskaltavat tarkastella omaa tilannettaan rohkeasti ja kokonaisvaltaisesti. Ilmapiriin ja taitavan ohjauksen myötä, moni löytää kipukohtia, jotka ovat estäneet vapaan, hyvän esiintymisen. Mikään ei ole enää ennallaan – Niin kuin Niina lupasi.

Huomasin esiintyväni koulutuksen jälkeen itsevarmasti, läsnäolevasti ja innostuneesti. Koska luotin koulutuksesta saamiini ohjeisiin. Harjoitukset olivat koulutuksessa hyviä ja konkreettisia, ja niistä jäi muistijälki, joka kantaa esiintymisissä. Sitä paitsi koulutuspäivät oli hauskat – se ei todellakaan ole itsestäänselvyys kun koulutuksiin lähtee. Niina laittaa itsensä ja persoonansa peliin ja tuo sillä meille osallistujille unohtumattomia kokemuksia.

Vilpittömästi suosittelen koulutusta kaikille, jotka haluavat tulla vaikuttaviksi esiintyjiksi,

 

Minna Pitkäniemi

Hankesuunnittelija, Hengitysliitto